Step je fit!

 • Geplaatst op
 • Door Randy Fokke
 • 0
Step je fit!

Yvette pakte weliswaar dagelijks de fiets van haar huis naar haar werk, maar dit routine-ritje voegde weinig toe aan een actievere levensstijl. Tijd voor een experiment! Lees hieronder hoe Yvette door te gaan steppen haar dagelijkse woon-werk rit omgooide en daar als kers op de taart haar streefgewicht mee bereikte.

Steppen voor grote mensen

De veertigste verjaardag van Yvette naderde. Een mooi moment om de boel te overzien. Een beetje afvallen, een beetje meer sporten, waren zoal haar doelen. Voornemens die niemand vreemd zijn. Op de beurs zag ze voor het eerst een Micro step voor volwassenen. Met de kindervarianten was ze al bekend, dat volwassenen zich ook op de step wagen, was haar onbekend. Toch raakte ze nieuwsgierig naar ‘dat mooie ding’ en vroeg ze of ze er even op mocht rijden.

 

Ze was verkocht.

 

“En toen dacht ik ineens: ik ga een step voor mezelf kopen, voor mijn 40ste verjaardag!”

 

 

10 redenen waarom steppen goed is voor je lichaam en spieren:

 1. Je gebruikt je schouders. Die staan in verbinding met je ruggenwervel en borstbeen, waarmee je je evenwicht en stabiliteit traint.
 2. Je gebruikt je rug. Steppen maakt je spieren, gewrichten en ruggenwervel sterker.
 3. Je buikspieren gebruikt. De buikspieren doen onder meer mee als je afzet met je benen.
 4. Je traint je bovenlichaam. De borstspieren, biceps en triceps: ze werken allemaal samen als je bij de afzet het lichaam naar voren en achteren beweegt.
 5. Je helpt je heupen. De spieren die je heupen ondersteunen, hebben baat bij soepele gewrichten.
 6. Je traint je billen. De step-beweging versterkt de spiergroepen in de billen.
 7. Je beïnvloedt je dijen. Je lichaamsgewicht wordt ondersteund door je staande been, wat verstevigend werkt, terwijl het bewegende been een cardio workout uitvoert.
 8. Je ontziet knieën en enkels. De training met een step is op veel punten vergelijkbaar met een hardlooptraining, alleen ontzie je knieën en enkels.
 9. Je traint je kuiten. Vrijwel alle spieren in het onderbeen worden gebruikt bij het afzetten.
 10. Je versterkt de pezen en gewrichten.

 

Steppen als workout: Calorieën verbranden

 

Een onderzoek van de Universiteit van Brighton heeft uitgewezen dat je met steppen zo’n 350 calorieën per uur verbrandt. Met fietsen verbrand je in dezelfde tijd 270 calorieën. De Micro-step kan dus een mooie start zijn om wat extra gewicht te verliezen.

 

“Ik fietste elke dag een kwartier van mijn huis naar mijn werk. Op de step is dat best een afstand. De eerste paar keer had ik wel een nat t-shirt hoor! Je voelt dat je echt al je spieren gebruikt. Na een paar weken begon ik het te merken: mijn kont werd strak, mijn onderarmen werden keihard en mijn buikspieren werden sterker.”

 

Inmiddels is Yvette ‘op gewicht’ en sport ze weer op regelmatige basis. Door te gaan steppen is ze in 6 weken zo'n 10 kilo kwijt geraakt! De step wordt nog steeds vaak gebruikt. “Het is een heel compact stepje en ik kom er ook heel snel mee door het verkeer. Zelfs in Amsterdam. Waar ik kan pak ik het fietspad en anders gebruik ik de stoep. Als ik mezelf nu zo hoor praten, denk ik: ik moet morgen meteen de step weer pakken!”

 

 

Steppen is goed voor de geest: Mindfullness

Nog een bijkomend voordeel ten opzichte van fietsen is wat steppen met de geest doet. Ook voor Yvette is dit een belangrijk aspect. “Je bent op de step meer in het hier en nu, omdat je wat dichter bij de grond bent. Het klinkt misschien stom, maar met fietsen…ik kan je bijvoorbeeld niet vertellen wat er gebeurd is toen ik vanmorgen hier naartoe fietste. Op een step ben je veel alerter, je kan niet zomaar wegdromen. Je gaat best hard, hebt kleinere wieltjes, moet af en toe een stoepje op en af.”

 

Dat de step niet alleen bijdraagt aan een fysiek gezonde levensstijl, maar ook een belangrijke rol in het trainen van de mentale alertheid en reactiesnelheid  kan spelen, is een nog wat onderbelicht aspect. Ben je een fan van mindfulness? Dan is de step dus een zinvol middel om je mindset te trainen.

 

Steppen versus fietsen

“Ik wilde graag wat afvallen en fietsen deed niks meer voor me, dat was gewoon een kwartiertje fietsen op de automatische piloot. Daarbij had ik altijd zo’n moederfiets met van die zitjes. Dan liep ik met de kinderen naar school en zat ik de rest van de dag aan die logge fiets vast. Ik wilde eigenlijk gewoon een fiets voor mezelf. Dus toen de step op mijn pad kwam, werd dat míjn vervoermiddel”. Lachend: “Niemand kon achterop, het was eigenlijk ook een egoïstische zet.”

 

Reacties

Je op een step door de stad bewegen, kan in het begin best onwennig voelen. Ook Yvette moest zich in eerste instantie over wat gêne heen zetten. “In het begin vond ik dat best moeilijk. Ik dacht: het is eigenlijk geen gezicht. Dat komt doordat je je nog niet zeker genoeg voelt op de step. "Het scheelde dat het wel een hele mooie step was.”

 

Dat steppen een vaardigheid is die je even moet leren, ontdekte Yvette gaandeweg: “Op een gegeven moment werd ik steeds zekerder. Kijk, met één been kunnen we het allemaal, maar na twintig keer steppen met rechts krijg je verzuring. Dus dan moet je wisselen. Als je dat eenmaal kan, word je steeds zekerder, dan maakt het niet meer uit, dan gaat het nieuwe er af. Dan vergeet je eigenlijk dat het misschien ook een beetje gek is.”

 

Voor alle leeftijden

Het enthousiasme van Yvette voor de Micro step beperkt zich niet alleen tot de volwassenen variant. Haar vijfjarige dochtertje is ook fan van de step. In haar winkel Hebbes voor Speelgoed verkoopt Yvette de hele week door Micro steps voor kinderen. Haar eigen verhaal draagt daar volgens Yvette zeker aan bij.

 

“Tegen mijn eigen dochter zei ik: voordat je vier wordt, verkopen we de buggy. Ik vind dat dat op een bepaalde leeftijd gewoon klaar is. Alleen is lopen dan vaak net te ver. Als ik naar de stad ga of op vakantie, neem ik nu altijd de step mee.”

Dat de step ook bij kinderen bijdraagt aan het ontwikkelen van balans, blijkt ook weer bij de dochter van Yvette. “Ze kreeg de step toen ze twee was en kon voor haar vierde al zonder zijwielen fietsen. Dus ik ben zo’n fan van die steps! Ik raad alle ouders aan om een Micro step te kopen voor hun kinderen. Het is een investering in iets waar je kind jaren gebruik van kan maken.”

 

Ben je ook geïnspireerd door het verhaal van Yvette? Neem dan eens een kijkje bij ons assortiment volwassenen steps.

Hebbes in Speelgoed, de winkel van Yvette, vind je op de Haarlemmerdijk 18 in Amsterdam.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.